Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

The Theory of Everything (2014)





Τι χρονιά για τις βιογραφίες! Ναι, καλά καταλάβατε η ταινία για την οποία θα μιλήσω είναι μια ακόμη βιογραφία, το «The Theory of Everything». Βέβαια αυτή έχει απεριόριστες δυνατότητες σε σχέση με άλλες, καθώς οι ήρωες, όπως μας παρουσιάζονται στην κινηματογραφική αυτή μεταφορά του βιβλίου της Jane Hawking, είναι πολύ ενδιαφέροντες και ξεχωριστοί. Αυτό που πρέπει να συγκρατήσετε είναι, ότι πρόκειται για παρουσίαση ξεκάθαρα και ειλικρινά ανθρώπινων χαρακτήρων σε ένα λίγο πιο ελαστικό πλαίσιο, δηλαδή δεν παρουσιάζεται απόλυτα ούτε μόνο η επιστήμη, ούτε μόνο η αγάπη, αλλά ένας "συνδυασμός" τους.

Γενικότερα όλοι μας γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την προσωπικότητα και τον επιστήμονα Stephen Hawking (Eddie Redmayne). Πολύ από μας, όμως αγνοούμε την πραγματικά όμορφη και αληθινή ιστορία αγάπης μεταξύ αυτού του ιδιοφυούς ανθρώπου και της ιδιαίτερης γυναίκας του, της Jane Hawking (Felicity Jones) η οποία μάλιστα έχει γράψει και το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία. Η αφήγηση ξεκινάει λίγο πριν την διάγνωση του φυσικού με αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση, το γνωστό σε εμάς A.L.S. (ice bucket challenge). Αυτή η ασθένεια ουσιαστικά επηρεάζει τους μύες σε σημείο που το άτομο δεν μπορεί να κάνει τίποτα, παρά να σκέφτεται και να ανοιγοκλείνει τα μάτια του. Μάλιστα στον Hawking είχαν δώσει, μετά την διάγνωσή του, μόνο 2 χρόνια ζωής.Τόσο λοιπόν ο ίδιος, όσο και η γυναίκα του είχαν συμβιβαστεί με την ιδέα, ότι αυτά τα δύο χρόνια θα ήταν δύσκολα, παρ'ότι θα τα περνούσαν μαζί. Η Jane όχι μόνο έπρεπε να φροντίζει μόνη της τα παιδιά τους,  αλλά και τον ίδιο, ο οποίος ουσιαστικά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, χωρίς την βοήθεια κάποιου, ενώ παράλληλα μελετούσε για να πάρει το διδακτορικό της. Παρακολουθούμε λοιπόν και την ταυτόχρονη εξέλιξη του έργου του Hawking στον τομέα της φυσικής, τις τρελές θεωρίες του και την επιρροή που αυτές άσκησαν στην επιστήμη, καθιστώντας τον μία από τις σημαντικότερες μορφές του τομέα. Αυτό όμως που μου άρεσε ήταν, ότι παρουσίασαν και το πώς η γυναίκα του αντιμετώπιζε όλη αυτή την κατάσταση. Τον αγώνα αυτής της αφανούς ηρωίδας, ώστε να του εξασφαλίσει μια, όσο το δυνατόν πιο γεμάτη και φυσιολογική ζωή, χωρίς μάλιστα να παρεμποδίζεται το επιστημονικό του έργο. Παρακολουθούμε λοιπόν αυτούς τους δύο, ομολογουμένως, σπάνιους και ξεχωριστούς χαρακτήρες, μέσω μιας σχέσης αληθινής και ρεαλιστικής, όσο βέβαια το επιτρέπει ο βαθμός ωραιοποίησης της ιστορίας. Εν ολίγοις αυτό που λέω είναι, ότι τα πρόσωπα και οι καταστάσεις δεν παρουσιάζονται ούτε ρόδινα, αλλά ούτε και με πλήρη ειλικρίνεια.

Την σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο James Marsh, ο οποίος στο παρελθόν βραβεύτηκε με όσκαρ για καλύτερο ντοκιμαντέρ. Κι εδώ λοιπόν, κάνει πολύ ωραία δουλειά παρουσιάζοντάς μας συνοπτικά πολλές πλευρές της ζωής του μεγάλου επιστήμονα και της γυναίκας του. Υπάρχει ροή και συνέχεια μεταξύ των σκηνών και των γεγονότων. Για εμένα, ωστόσο ξεχωρίζει το κομμάτι της φωτογραφίας, καθώς βλέπουμε κάποια πραγματικά πολύ ωραία πλάνα. Μάλιστα,, όσοι την δείτε θα παρατηρήσετε, ότι είναι πολύ «φωτεινή» ταινία, κάτι που συμβάλει σημαντικά στην ατμόσφαιρα και στον ρομαντικό της χαρακτήρα. Εξάλλου σκοπός τους δεν ήταν να παρουσιάσουν την δυστυχισμένη ζωή ενός ασθενούς, αλλά την εξαιρετικά αισιόδοξη ματιά, την όρεξη και το πείσμα για ζωή ενός πραγματικά δυνατού ανθρώπου. Αυτό λοιπόν περνά υποσυνείδητα και μέσω της παρουσίας και της επικράτησης του φωτός.

στα αριστερά το πραγματικό ζεύγος Hawking και στα δεξιά
το κινηματογραφικό ζεύγος Redmayne - Jones

Φοβερή δουλειά βέβαια έχει γίνει στην «συναρμολόγηση» της ταινίας, δηλαδή στο μοντάζ. Σ’αυτό βασίζω και την ύπαρξη συνοχής και το φοβερό φινάλε, που πραγματικά ανεβάζει το επίπεδο της ταινίας και σου δημιουργεί πολλά απίστευτα αμφιθυμικά συναισθήματα. Βεβαίως, δεν θα ήταν παρά μια ακόμα βιογραφία, χωρίς αυτό το πολύ καλό σενάριο. Έχω πει την άποψή μου για τα όρια που θέτουν στους δημιουργούς οι ταινίες βιογραφικού περιεχομένου. Ωστόσο, ο Anthony McCarten κάνει εκπληκτική δουλειά παραδίδοντας ένα σενάριο μεστό και πολυεπίπεδο. Εστιάζει, δηλαδή σε πολλές πτυχές της ζωής του ζευγαριού και συνδυάζει με πολύ ωραίο τρόπο το κομμάτι της επιστήμης και της προσωπικής τους ζωής. Βλέπουμε και τον άνθρωπο και τον επιστήμονα.  Σε γενικές γραμμές παρουσιάζονται και κάποιες πιο καταπιεστικές και πιο ανθρώπινες πλευρές του Hawking, αλλά κυρίως της γυναίκας του…Είναι άνθρωποι αληθινοί και όχι απλοί χαρακτήρες, όπως είπα και πριν, εντός όμως ενός πλαισίου ωραιοποίησης και ειδωλοποίησης. Γυρνώντας στα του σεναρίου, προχωρώ στο διαλογικό κομμάτι που αποτελεί πηγή πολλών quotes (ατάκες). Ειλικρινά φοβερή δουλειά και πανέξυπνες ατάκες που υπογραμμίζουν με διακριτικό και συνάμα καθοριστικό τρόπο τις δύο προσωπικότητες που αποκαλύπτονται μπροστά μας. Τέλος εκπληκτική δουλειά έγινε στο κομμάτι της μουσικής, όπου ο Jóhann Jóhannsson, αποδεικνύει, ότι η απλότητα συγκινεί, καθώς σε μερικές σκηνές και μόνο η μουσική του πιάνου μπορεί να επενδύσει με μαγικό τρόπο το περιεχόμενο της ταινίας, εισάγοντας το κοινό στην άκρως συγκινητική ατμόσφαιρα της.

Αυτό όμως που μετράει πιο πολύ είναι οι ερμηνείες. Ξεκινώντας από τις κυρίες, υπογραμμίζω, ότι η Felicity Jones δίνει μια ερμηνεία γεμάτη συναίσθημα και ένταση, πολύ ώριμη και άκρως αληθινή. Ενσαρκώνει έναν πολύ δυνατό αλλά άκρως ανθρώπινο χαρακτήρα, γι’αυτό εξάλλου και η ερμηνεία της βρίσκεται σε πολλές βραβεύσεις στην κατηγορία με τις καλύτερες της χρονιάς  και πραγματικά είναι! Αυτός όμως που είναι ανατριχιαστικός είναι Eddie Redmayne. Ο άνθρωπος που έχασε 7 κιλά (είναι ήδη πολύ αδύνατος!), προπονήθηκε 4 μήνες με χορογράφο για να καταφέρει να κινείται με τον σωστό τρόπο και πέρασε ώρες ολόκληρες με ασθενείς με A.L.S., παρατηρώντας τους, θα σε καθηλώσει. Η ομοιότητα του με τον Stephen Hawking είναι τρομακτική και για να σας πείσω θα πω, ότι ο ίδιος ο Hawking δήλωσε, ότι σε ορισμένα σημεία ένιωθε σαν να παρακολουθεί τον εαυτό του! Στο τέλος μάλιστα επηρεάστηκε και η σπονδυλική στήλη του ηθοποιού, από το καμπούριασμα και τις περίεργες στάσεις που έπαιρνε! Βεβαίως το αποτέλεσμα ήταν μαγικό. Με μοναδικά εκφραστικά μέσα τα μάτια και τις λιγοστές, μετά από ένα σημείο, λέξεις μας δίνει μια από τις πιο αξιομνημόνευτες ερμηνείες της χρονιάς και την καλύτερη ερμηνεία της μέχρι τώρα καριέρας του. Σίγουρα αντικατοπτρίζεται η ωριμότητα με την οποία αντιμετώπισε τον χαρακτήρα και το βάθος στο οποίο τoν προσέγγισε. Είχα ακούσει, ότι ήταν καλός, αλλά δεν περίμενα να ήταν τόσο καλός, γι’αυτό εξάλλου και τον τοποθετώ σε έναν από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του.  Εξαιρετική προσέγγιση και ερμηνεία, γι’αυτό εξάλλου θα γίνει μάχη στον πρώτο ανδρικό ρόλο!



Συνοψίζοντας: Το «The Theory of Everything» είναι μια πραγματικά καλή βιογραφία! Μια ρομαντική ταινία, τόσο από την άποψη της σχέσης του ζευγαριού όσο και από άποψη του συνολικού ύφους της. Αυτή η ρομαντική και άκρως αισιόδοξη διάθεση περνά και μέσα από τον φακό, μέσω του φωτός που κατακλύζει την εικόνα! Και μάλιστα έχουμε κάποιες εξαιρετικές εικόνες, χάρη στην πολύ καλή δουλειά που έγινε στην φωτογραφία. Πολύ καλό είναι και το μοντάζ, χάρη στο οποίο η ταινία μοιάζει να κυλά και να οδηγείται κλιμακωτά στο ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ και φοβερά συγκινητικό φινάλε. Σκηνοθετικά παρακολουθούμε κάτι πανέμορφο… Ωστόσο στους τεχνικούς τομείς, την παράσταση κλέβει το εξαιρετικό σενάριο και η φοβερά συγκινητική μουσική. Πολύ καλή είναι η ερμηνεία της Felicity Jones, η οποία ενσαρκώνει με φοβερή υπόγεια ένταση μια εξαιρετικά δυνατή γυναίκα. Όμως, αυτός που δίνει μια ερμηνεία φαινόμενο αποδεικνύοντας, ότι μπορεί να μεταμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του ρόλου, είναι ο Eddie Redmayne. Ανατριχιαστικός, όσο δεν πάει... θα σε συγκινήσει απίστευτα! Πρόκειται για μια πολύ ωραία, αισιόδοξη κατά την άποψή μου ταινία, η οποία κινείται, βέβαια, στο πλαίσιο της ωραιοποίησης και ειδωλοποίησης των προσώπων και των καταστάσεων. Θεωρώ, ότι το δυνατότερο στοιχείο της είναι το μήνυμά της. Μας λέει να ζήσουμε, να αγαπήσουμε, να ονειρευτούμε και να πετύχουμε ξεπερνώντας τα εμπόδια και τα όρια μας! Αν δεν σας έπεισα για τα υπόλοιπα, δείτε την τουλάχιστον για την αισιοδοξία της.




Πηνελόπη Χούνδρη




IMDb: http://www.im
db.com/title/tt2980516/?ref_=nv_sr_4
Facebook: https://www.facebook.com/tainiodifis
To trailer του "The Theory of Everything":


To soundtrack του "The Theory of Everything":


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου