Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Back To The Future Trilogy (1985, 1989, 1990)






Πριν από λίγο καιρό παρακολούθησα την τριλογία «Back To The Future».  Γενικά το απέφευγα, καθώς γνώριζα ότι θα έπρεπε να δω αναγκαστικά την μια ταινία μετά την άλλη. Ήθελα, λοιπόν, να βρω τον απαιτούμενο χρόνο και επειδή όλοι ξέρουμε, ότι κατά την περίοδο της εξεταστικής βρίσκουμε πάντα χρόνο, αποφάσισα να βρω και εγώ. Αφού παρακολούθησα και τις τρεις συνειδητοποίησα, ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια ενιαία ιστορία κομμένη σε τρία μέρη, γι’αυτό εξάλλου και στο κείμενο μιλάω ξεχωριστά για την πλοκή κάθε ταινίας και στο τέλος παραθέτω σχόλια που αφορούν το σύνολο της τριλογίας. Τα λεγόμενά μου επιβεβαιώνει και το γεγονός, ότι και στις τρεις ταινίες την σκηνοθεσία, το σενάριο, την μουσική, το μοντάζ και φυσικά την υποκριτική αναλαμβάνουν οι ίδιου άνθρωποι (υπάρχει μια μικρή εξαίρεση στο καστ). Το αποτέλεσμα λοιπόν αυτού του project είναι ίσως μιας από τις πλέον κλασικότερες τριλογίες στην ιστορία του σινεμά, που επηρέασαν βαθύτατα την τότε νεολαία και γενικότερα τους λάτρεις του κινηματογράφου.

Back To The Future I (1985)


  

Βρισκόμαστε στο 1985. Ο Marty McFly (Michael J. Fox) είναι μαθητής λυκείου και παράλληλα βοηθός του πολύ ιδιαίτερου επιστήμονα Dr. Emmett L. Brown (Christopher Lloyd). Όπως και τις υπόλοιπες μέρες, έτσι και την σημερινή πριν πάει στο σχολείο περνά από το εργαστήριό του Doc, δηλαδή το γκαράζ του σπιτιού του. Μετά από ένα "ατύχημα" με έναν τεραστίων διαστάσεων ενισχυτή, λαμβάνει ένα μήνυμα από τον Doc, ο οποίος ζητά την βοήθειά του Marty. Θέλει να τον βοηθήσει στην τελευταία του εφεύρεση, η οποία δεν είναι άλλη από την εικονική πλέον μηχανή του χρόνου, το αμάξι  DeLorean που όταν φτάσει τα 88 μίλια την ώρα, μεταφέρεται σε οποιαδήποτε στιγμή του παρελθόντος, αλλά και του μέλλοντος. Ο Doc  εξηγεί στον  Marty όλα τα παραπάνω σε ένα άδειο πάρκινγκ, όπου έχει σκοπό να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι. Δεν θα αποκαλύψω τι μεσολαβεί, αλλά ο Marty καταλήγει να ταξιδεύει στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στο 1955. Τότε συναντά τους γονείς του (Lea Thompson και Crispin Glover), που βρίσκονταν στην ηλικία του και δεν είχαν ακόμη γνωριστεί. Κατά λάθος παρεμβαίνει και αποτρέπει την αρχική αυτή τους γνωριμία, κλονίζοντας έτσι την χωροχρονική συνέχεια και συνεπώς την μελλοντική πορεία των ζωών τους. Προκειμένου λοιπόν να γυρίσει στο παρόν που γνωρίζει, απευθύνεται στον μοναδικό άνθρωπο που μπορεί να τον βοηθήσει, τον Doc… και πιο συγκεκριμένα τον Doc που ζει στο 1955. Οι δύο τους θα προσπαθήσουν να αντιστρέψουν τις αλλαγές που προκάλεσε ο Marty το 1955, ώστε να μην επηρεαστεί το μέλλον της οικογενείας του από τις πράξεις του. Παράλληλα όμως, θα ζήσει μια πραγματική περιπέτεια στο πλάι των έφηβων ακόμα γονιών του και του νεαρότερου εαυτού του Doc. 

Back To The Future II (1989)




Αυτή η ταινία ξεκινά ακριβώς από το σημείο που ολοκληρώθηκε το «Back to the Future». Βλέπουμε, δηλαδή, τον Marty, τον Doc και την Jennifer (που σε αυτή και την επόμενη ταινία υποδύεται η Elizabeth Sue), την κοπέλα του Marty, να ταξιδεύουν στο μέλλον με σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά του Marty και της Jennifer. Ταξιδεύουν, λοιπόν στο 2015 προκειμένου να εντοπίσουν ποιο ήταν το γεγονός που καθόρισε το μέλλον τους. Αφού το εντοπίζουν, το αποτρέπουν και αλλάζουν, έτσι, το μέλλον της οικογενείας. Έπειτα γυρνούν στο 1985., ωστόσο το παρόν στο οποίο επιστρέφουν είναι πολύ διαφορετικό από το παρόν στο οποίο ζούσαν. Ανακαλύπτουν πως γι’αυτό ευθύνεται ο Biff (Thomas F. Wilson) ο "κακός" της υπόθεσης, και στις 3 ταινίες. Ο τελευταίος προκειμένου να πλουτίσει ταξίδεψε με το αμάξι στο παρελθόν και χρησιμοποίησε πληροφορίες που είχε για τότε, τις οποίες φυσικά απέκτησε επειδή είχε ζήσει στο μέλλον. Αυτή η πράξη διατάραξε την χωροχρονική συνέχεια και άλλαξε ριζικά τις ζωές όλων των ανθρώπων και ιδίως την ζωή του Marty, ο οποίος στο νέο παρόν είναι μέλος μιας άλλης οικογένειας. Προκειμένου, λοιπόν να αντιστραφεί όλη αυτή η κατάσταση οι δύο πρωταγωνιστές θα ταξιδέψουν στο 1955 και θα προσπαθήσουν να σαμποτάρουν τις προσπάθειες του Biff, να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που έχει προκειμένου να πλουτίσει και να αλλάξει το μέλλον του. Αν θυμάστε καλά στην προηγούμενη ταινία o Marty ταξιδεύει με το αμάξι στο 1955 και εκεί βρίσκει τον μικρότερο ηλικιακά Doc. Ακριβώς γι'αυτόν τον λόγο, οι πρωταγωνιστές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην πετύχουν τους εαυτούς τους. Πιο συγκεκριμένα να μην πετύχει ο Marty, τον Marty που ταξίδεψε από το 1985 στο 1955 και ο Doc να μην πετύχει τον νεότερο εαυτό του που ζούσε εκεί το 1955. Οι συνέπειες αυτής της συνάντησης θα ήταν τραγικές Έτσι οι δύο πρωταγωνιστές που ταξίδεψαν από το 1985, στο 2015 και μετά στο 1955 θα πρέπει να βρουν ένα τρόπο να διορθώσουν την περίπλοκη αυτή κατάσταση, ώστε να επιστρέψουν στο σωστό παρόν, στην εκδοχή του 1985 στην οποία ζούσαν κανονικά. 


Back To The Future III (1990)






Και αυτή η ταινία ξεκινά ακριβώς από εκεί που ολοκληρώθηκε η προηγούμενη. Ο Marty ξεμένει στο 1955, αφού μια αστραπή χτυπά το Delorean, ενώ βρίσκεται ακόμη μέσα ο Doc, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν. Λίγα λεπτά μετά τον πλησιάζει ένας άνδρας και του παραδίδει ένα γράμμα λέγοντας του πως είχε σταλεί το 1885, με σαφή εντολή να παραδοθεί την συγκεκριμένη μέρα και ώρα, στην συγκεκριμένη τοποθεσία. Ανοίγοντας το καταλαβαίνει ότι είχε σταλεί  από τον Doc, ο οποίος τον ενημερώνει για το τι συνέβη αφού χτυπήθηκε από την αστραπή και του ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει να γυρίσει στο παρελθόν και να τον ψάξει. Του εξηγεί, ότι το αμάξι καταστράφηκε και φυσικά δεν μπόρεσε να το επισκευάσει. Γι’αυτό το έκρυψε προκειμένου να το βρει ο Marty μαζί  με τον τότε Doc, του 1955, ώστε να το επισκευάσουν και να καταφέρει να γυρίσει στο 1985. Αφού το βρίσκουν και το κατασκευάζουν, ανακαλύπτουν κάτι τρομακτικό, που αναγκάζει τον Marty να γυρίσει στο παρελθόν και να βρει τον σύγχρονο Doc του 1985, που είχε παγιδευτεί στο 1885, ώστε να επιστρέψουν  μαζί στο σωστό παρόν. Ταξιδεύει λοιπόν στην άγρια δύση, καταστρέφοντας το αμάξι κατά την "προσγείωση". Πλέον η μόνη του ελπίδα να γυρίσει στην κανονική του ζωή είναι να βρει τον μόνο άνθρωπο που μπορεί να διορθώσει αυτήν την κατάσταση, τον Doc. Τα πράγματα, όμως περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με αιμοσταγείς καουμπόηδες και έρωτες. Όλα φαίνεται να πηγαίνουν κατά διαόλου και πραγματικά ανησυχείς για το αν θα καταφέρουν τελικά να γυρίσουν στις κανονικές τους ζωές. Ξεκινά, λοιπόν η τελευταία περιπέτεια των δύο φίλων, αυτή τη φορά στην άγρια δύση, η οποία θα κρίνει κιόλας το παρόν και το μέλλον τους. Προκύπτει όμως το εξής ερώτημα: Θα καταφέρουν οι δύο πολύ εφευρετικοί φίλοι να ξεφύγουν από τα λάθη τους  για μια ακόμη φορά και να γυρίσουν στην κανονική τους ζωή;

Όπως είπα και πριν, στους τεχνικούς τομείς αναλαμβάνουν οι ίδιου άνθρωποι, γι’αυτό κιόλας θα μιλήσω για την συνολική μου εντύπωση επί των τριών ταινιών. Ξεκινώντας από την σκηνοθεσία και φτάνοντας στο σενάριο, ο Robert Zemeckis (Forrest Gump, Cast Away)  κάνει εκπληκτική δουλειά. Σκηνοθετικά δεν βρίσκω κάτι που να μην με ικανοποιεί και δεδομένης της εποχής πιστεύω, ότι αντιμετώπισε πολύ αξιοπρεπώς το θέμα της επιστημονικής φαντασίας, συνδυάζοντάς το μάλιστα με κωμωδία και περιπέτεια. Γι’αυτό εξάλλου είχε και η ταινία τέτοια απήχηση. Δεν ήταν ένα ακόμη κακοφτιαγμένο έργο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μια έξυπνη, <<γεμάτη>>, ξεκαρδιστική περιπέτεια, η οποία αφορμόταν από μια ιδιαίτερη φιλία και μας ταξίδευε σε παρόν, παρελθόν και μέλλον.  

Βεβαίως, ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας των ταινιών οφείλεται στο εκπληκτικό σενάριο. Πρόκειται για μια από τις πιο πρωτότυπες ιδέες που έχω δει ποτέ μου. Παρ’όλο που όλες οι ταινίες έχουν ίδια δομή,  δηλαδή έχουν παρόμοια πλοκή, απλώς τοποθετούνται σε άλλη χρονική περίοδο, εξακολουθούν να είναι φοβερά εμπνευσμένες. Φανταστείτε το μπέρδεμα που γίνεται από χρονικής άποψης και μετά πείτε μου, ότι ο  Robert Zemeckis και ο Bob Gale δεν είναι φοβεροί… Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα πανέξυπνο σενάριο, δουλεμένο μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, με υπέροχους χαρακτήρες και πολύ ωραίους διαλόγους. Το μόνο μου θέμα είναι, ότι ορισμένα γεγονότα μοιάζουν υπερβολικά και είναι «η εύκολη λύση». Ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε, ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Εξάλλου τo γεγονός, ότι είχαν προταθεί και για όσκαρ, νομίζω επιβεβαιώνει τα λεγόμενά μου. ΤΟ απίστευτο, όμως, με τις ταινίες αυτές είναι τα οπτικά εφέ και το μακιγιάζ. Για παράδειγμα τον "κακό" της υπόθεσης τον βλέπουμε στα 17 του χρόνια, μετά στα 87 και μετά σαν καουμπόι στην άγρια δύση και πραγματικά είναι λες και όντως έχει γεράσει φυσικά! Εκπληκτικό μακιγιάζ. Βεβαίως και τα εφέ είναι φοβερά. Στην εποχή που ταινίες σαν το Gravity και το Interstellar ανεβάζουν τον πήχη στα ύψη, τα εφέ μιας 30χρονης ταινίας δεν μας κάνουν απολύτως καμία αίσθηση. Κι όμως τα εφέ αυτών των ταινιών είναι εξαιρετικά και μάλιστα ορισμένες σκηνές είναι άκρως αληθοφανείς. Γι’αυτό εξάλλου και το "Back To The Future" τιμήθηκε το 1985 με όσκαρ στην συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ "Back To The Future ΙΙ" απέσπασε αντίστοιχη υποψηφιότητα.  


Ωστόσο, αυτό που θα μπορούσε να αποτύχει παταγωδώς με την ταινία θα ήταν η πιστή αναπαράσταση κάθε εποχής. Προφανώς η διεύθυνση παραγωγής ήξερε τι έκανε! Αυτό φαίνεται στην αναπαράσταση του παρελθόντος, του παρόντος, κυρίως όμως του μέλλοντος. Το παρόν (1985) και το παρελθόν (1885 και 1955) είναι εύκολο να αποδοθούν, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το μέλλον. Για την αναπαράσταση του 2015, είναι προφανές ότι έβαλαν όλη τους την φαντασία και μάλιστα προέβλεψαν σωστά κάποια πράγματα. Τα σκηνικά είναι απίστευτα και τα κοστούμια εξίσου καλά! Δεν χρειάζονται, όμως μόνο τα παραπάνω για να μπεις στο κλίμα της ταινίας. Αυτό είναι βασική δουλειά της μουσικής επένδυσης, της οποίας κομμάτια είναι πλέον κλασικά! Εξίσου σημαντική δουλειά έγινε και στο κομμάτι του ήχου και των διαφόρων ηχητικών εφέ. Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά πιστέψτε με πριν γίνει η ηχητική επεξεργασία και η πρόσθεση των ηχητικών εφέ η ταινία δεν έχει καμία σχέση με το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό φυσικά αναγνωρίστηκε από την Ακαδημία, εξού και δόθηκε υποψηφιότητα στην ταινία στο κομμάτι του ήχου και το καλύτερου τραγουδιού. Υποψηφιότητα δόθηκε και στο μοντάζ. Γιατί; Φανταστείτε λιγάκι τι δουλειά είχαν να κάνουν οι μοντέρ. Όπως μάλλον καταλάβατε πρόκειται για μια πολύ μπερδεμένη ιστορία και είναι στο χέρι των τελευταίων να την ξεμπερδέψουν, να την παρουσιάσουν, δηλαδή με κατανοητό τρόπο. Και κάνουν φοβερή δουλειά, γιατί όχι μόνο υπάρχει μια ξεκάθαρη συνέχεια στην ροή των γεγονότων των ταινιών, αλλά και γενικότερα μεταξύ των ταινιών. Ο χρονικός άξονας παραβιάζεται μόνο σε επίπεδο σεναρίου, λόγω του ταξιδιού στο χρόνο, οπότε υπάρχει μια σαφέστατη πλοκή που δεν σε μπερδεύει καθόλου. Αξιοθαύμαστο επίτευγμα και μπράβο τους, διότι διαφορετικά θα ήμουν απόλυτα χαμένη στα χωροχρονικά ταξίδια, την χωροχρονική συνέχεια και αυτά τα επιστημονικά... 

Τέλος μ’αρέσουν πάρα πολύ οι ερμηνείες όλου του καστ, φυσικά με αποκορύφωμα αυτές των Michael J. Fox, Christopher Lloyd και Thomas F. Wilson. Ο πρώτος είναι ο έφηβος βοηθός του δεύτερου και μαζί μας χαρίζουν απίστευτες στιγμές γέλιου. Πιστεύω, ότι είναι ιδανικός στο ρόλο του ενθουσιώδους νεαρού Marty. O Doc, ο τρελός επιστήμονας είναι απλά υπέροχος. Ειλικρινά αποπνέει αυτόν τον αέρα της πειραγμένης ευφυΐας και έχει φοβερή πλάκα. Προσωπικά μ’αρέσει πολύ και ο Thomas F. Wilson, ο οποίος και στις τρεις ταινίες υποδύεται τον αντιπαθέστατο, εγωιστή, ηλίθιο, κακό χαρακτήρα και φυσικά γελάς πολύ εις βάρος του. Γενικά θεωρώ, ότι όλοι οι ήρωες, από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο είναι πολύ ωραία φτιαγμένοι και άκρως ενδιαφέροντες.

Συνοψίζοντας: η τριλογία «Back To The Future», είναι μια άκρως διασκεδαστική, έξυπνη περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας. Για την εποχή της έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και καταλαβαίνω απόλυτα τον λόγο  που θεωρείται πλέον κλασική ταινία. Είναι ευφυέστατη και πρωτότυπη, γι’αυτό και είχε προκαλέσει τέτοια αντίδραση από την τότε νεολαία. Μάλιστα μέχρι και σήμερα αποτελεί αγαπημένη επιλογή πολλών νέων! Οι ταινίες δεν κινούνται απλώς στο ίδιο πλαίσιο, αλλά αποτελούν τα τρία μέρη μιας ξεκάθαρα ενιαίας ιστορίας. Είναι μάλιστα αξιοθαύμαστο το ότι κάθε ταινία είναι εξίσου καλή και με την προηγούμενη και με την επόμενη. Η σκηνοθεσία του Robert Zemeckis  και ιδίως το σενάριο, που φέρει την υπογραφή του ιδίου και του Bob Gale, σκίζουν! Τα εφέ, το μοντάζ και η μουσική είναι φοβερά, γι’αυτό εξάλλου προτάθηκαν και για όσκαρ. Έχετε βέβαια υπόψη, ότι πρόκειται για ταινίες 30 χρόνων και σαφώς είναι τελείως διαφορετικής λογικής απ’ότι έχουμε συνηθίσει. Πολύ καλό είναι και το cast, προσωπικά, όμως ξεχωρίζω τον τρελό επιστήμονα, τον Doc. Η τριλογία αποτελεί κατεξοχήν προϊόν της δεκαετίας του ’80, γι’αυτό και μ’αρέσει αρκετά. Αν τις δείτε θα γελάσετε πολύ, θα διασκεδάσετε ακόμη περισσότερο, αλλά θα καρδιοχτυπήσετε σε ορισμένα σημεία. Πρόκειται για μια πολύ καλή κωμική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, ό,τι πρέπει για μαραθώνιο, ειδικά με παρέα που αγαπά αυτού του είδους τις ταινίες. Ωστόσο νομίζω, ότι τα "Back To The Future" θα άρεσαν στον καθένα... 




Πηνελόπη Χούνδρη




IMDb Back To The Future I: http://www.imdb.com/title/tt0088763/?ref_=ttfc_fc_tt
IMDb Back To The Future II: http://www.imdb.com/title/tt0096874/?ref_=nv_sr_2
IMDb Back To The Future III: https://www.youtube.com/watch?v=qvsgGtivCgs

Facebook: https://www.facebook.com/tainiodifis

To trailer του "Back To The Future I":


To trailer του "Back To The Future II":


To trailer του "Back To The Future III":



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου