Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Exodus: Gods and Kings (2014)





Καιρό ακούγαμε για την νέα μεγάλη παραγωγή του Ridley Scott  με θέμα τον Μωυσή, ωστόσο η ταινία δεν προκάλεσε και τις θετικότερες αντιδράσεις. Προσωπικά ήθελα να την παρακολουθήσω σε 3D αλλά δεν τα κατάφερα, αφού έπαψαν οι τρισδιάστατες προβολές μόλις μια εβδομάδα μετά την κυκλοφορία της! Βλέποντας και τον μετριοπαθή ενθουσιασμό του αδερφού μου, αφού την παρακολούθησε είχα προετοιμάσει τον εαυτό μου για πιθανή απογοήτευση.  Έτσι λοιπόν πήγα με βαριά καρδιά να παρακολουθήσω το «Exodus: Gods and Kings», ελπίζοντας πως αυτή την φορά θα έβλεπα κάτι από τον καλό σκηνοθέτη Ridley Scott και όχι από αυτόν που έκανε το «The Counselor»!


Η υπόθεση της ταινίας δεν καλύπτει μονάχα το κομμάτι της ζωής του που προσπαθεί να οδηγήσει τον εβραϊκό λαό στην Χαναάν. Βλέπουμε τον Μωυσή (Christian Bale) ακόμη ως τρανό στρατηγό που ολοφάνερα υπερτερεί σε ικανότητες, νοητικές, πνευματικές και πολεμικές από τον Ραμσή ΙΙ (Joel Edgerton). Ο τελευταίος νιώθοντας ότι ο Μωυσής δύναται να απειλήσει το δικαίωμά του να γίνει βασιλιάς, αποφασίζει να τον εξορίσει, με την δικαιολογία ότι είχε αμφιβολίες για το αν ήταν Εβραίος ή όχι. Παρακολουθούμε λοιπόν και το κομμάτι της προσωπικής ζωής του Μωυσή, που ήταν ένας βοσκός, σύζυγος μιας πανέμορφης γυναίκας και πατέρας ενός γλυκύτατου παιδιού. «Μπαίνουμε στο ψητό» περίπου κατά την μέση της ταινίας όταν αρχίζει να βλέπει και να μιλά με μια θεϊκή παρουσία. Και από αυτό το σημείο αρχίζει η αφήγηση της εξόδου.

Ευτυχώς, ο Ridley Scott μοιάζει να ξαναβρήκε τον καλό του εαυτό καθώς με αυτήν την ταινία εκπλήσσει θετικά! Σκηνοθετικά υπάρχουν παράπονα από ορισμένους. Η βασική «γκρίνια» αφορά στο κομμάτι της ζωής του Μωυσή, κατά την διάρκεια της εξορίας του. Θεωρούν ότι είναι φλυαρία και ότι θα μπορούσε να αποδοθεί σε πολύ λιγότερο χρόνο, μειώνοντας έτσι την διάρκεια της ταινίας κατά μισή ώρα. Όντως η διάρκεια των δυόμισι ωρών κουράζει αλλά δεν θεωρώ ότι αυτό το κομμάτι θα μπορούσε να αποφευχθεί. Για μένα, είναι σημαντική η αφήγηση και η παρουσίαση της ζωής του Μωυσή, όσο ακόμα ήταν ένας απλός άνθρωπος. Έτσι καταλαβαίνει καλύτερα το κοινό την θυσία που έκανε αυτός ο άνθρωπος, καθώς άφησε πίσω την οικογένεια του για να εκπληρώσει μια θεϊκή καθ’αυτόν διαταγή που έμοιαζε σκέτη τρέλα. Εν ολίγοις θεωρώ πως το κομμάτι αυτό της ταινίας επιτρέπει στον Bale να χτίσει με εξαίσιο τρόπο τον χαρακτήρα του, και μάλιστα να προβάλει την πιο αναμενόμενη ανθρώπινη αντίδραση σε όλη αυτή την κατάσταση, την αμφισβήτηση και την αμφιβολία! Κατά τ’άλλα σκηνοθετικά η ταινία είναι πολύ καλή, με πολύ ωραία πλάνα και εξαιρετικές επικές σκηνές μάχης! Γενικότερα ο Scott μας έχει συνηθίσει σε επικές σκηνές μάχης και εδώ δεν απογοητεύει! Επιπλέον η ροή των γεγονότων δεν μπερδεύει, ωστόσο η συνοχή της ταινίας είναι λίγο χαλαρή και αυτό το αποδίδω στης διάρκεια των 150 λεπτών. Αν ήταν λίγο πιο πυκνή θα ήταν κλάσεις ανώτερη. Όπως και να χει το μόνο που με ενδιαφέρει είναι, ότι μετά από καιρό ο Scott παραδίδει ταινία ανάλογη του επιπέδου του!

Εκεί που έγινε εξαιρετική δουλειά ήταν τα εφέ. Το να παρακολουθείς εκατοντάδες χιλιάδες σκλάβους να χτίζουν το παλάτι και τις πυραμίδες, να παρακολουθείς τις επτά θεϊκές πληγές και κυρίως την ερυθρά θάλασσα να «τραβιέται» αφήνοντας εκτεθειμένα τα βράχια ενώ περνούν χιλιάδες άνθρωποι, είναι πραγματικά εντυπωσιακό! Πολύ καλή δουλειά έγινε και σε επίπεδο σκηνικών, κουστουμιών και κυρίως φωτογραφίας. Γενικά σε έπειθε, ότι όντως βρισκόσουν στην αρχαία Αίγυπτο! Σε αυτό βοηθούσε και η μουσική επένδυση του πολύ καλού Alberto Iglesias. Ίσως και να είδα την πιο άθλια απομίμηση μωρού που έχω δει στην ιστορία των κινηματογραφικών ταινιών.

Ένα ακόμη σημείο που γενικά προκάλεσε ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια ήταν η επιλογή των  ηθοποιών. Τον Ραμσή τον δεύτερο τον υποδύεται ο  Joel Edgerton, ο οποίος αν και ερμηνευτικά αποδεικνύει ότι είναι εντυπωσιακά καλός, αφού στέκεται δίπλα στον Christian Bale, δεν αποτελεί σωστή επιλογή για τον συγκεκριμένο ρόλο. Μάλιστα σε σημεία καταντά αστείος, όπως εξάλλου και ο John Torturo στον ρόλο του Seti, πατέρα του Ραμσή ΙΙ, τον οποίο απλώς δεν μπορώ να τον φανταστώ ως Φαραώ με χρυσά αξεσουάρ και μαύρο eyeliner. Δύο ακόμη κακές επιλογές ήταν ο Aaron Paul ως Joshua και η Sigourney Weaver ως Tuya, μητέρα του Ραμσή ΙΙ. Οι δύο αυτοί λένε τρεις ατάκες, εμφανίζονται για λιγότερο από ένα λεπτό και δεν με πείθουν καθόλου, καθώς μοιάζουν σα να έχουν ντυθεί για αποκριάτικο πάρτι! Παράλληλα θεωρώ, ότι δεν αξιοποιήθηκε σωστά ο Sir Ben Kingsley, ο οποίος αν και παίζει λίγο προσφέρει πολύ στην ταινία.

Ολόκληρη η ταινία έχει βασιστεί στην ερμηνεία του Christian Bale την οποία θα χαρακτήριζα εξαιρετική! Ο άνθρωπος αποδεικνύει ότι είναι χαμαιλέων και κυριολεκτικά μεταμορφώνεται από ρόλο σε ρόλο, αλλά και από σκηνή σε σκηνή ανάλογα με τις επιταγές του χαρακτήρα! Επιπλέον μ’άρεσε πολύ ο τρόπος που αναπαριστάται ο θεός… ξέρω ότι σε γενικές γραμμές δεν πολυάρεσε αλλά θεωρώ ότι ήταν ευφυέστατος ο τρόπος που τον απέδωσαν!

Συνοψίζοντας: το «Exodus: Gods and Kings» είναι μια επικών διαστάσεων μεταφορά της ιστορίας της εξόδου, που παράλληλα παρουσιάζει και την πιο ανθρώπινη πλευρά του Μωυσή. Εδώ ο Bale ως Μωυσής, αμφισβητεί, αμφιβάλει και ηγείται χιλιάδων ανθρώπων δίνοντας μια πολύ καλή ερμηνεία, η οποία ίσως και να είναι το μεγαλύτερο ατού της ταινίας. Εξαιρετικά είναι και τα ειδικά εφέ, που σε κάνουν να ανατριχιάζεις, ενώ οι σκηνές μάχης σε αποσβολώνουν! Μπορεί να υπήρχαν κάποια πολύ αρνητικά στοιχεία, όπως ορισμένες επιλογές σε επίπεδο ηθοποιών, ωστόσο η ταινία στο σύνολό της είναι αρκετά καλή! Σαφώς δεν είναι κάτι που θα αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία του κινηματογράφου, αλλά μπορείς σίγουρα να την απολαύσεις!  Anyway, και μόνο για την ερμηνεία του Bale, τα εφέ και τις μάχες την συνιστώ και δηλώνω ικανοποιημένη!




 Πηνελόπη Χούνδρη




IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1528100/?ref_=ttmd_md_nm
 Facebook: https://www.facebook.com/tainiodifis
To trailer "ExodusGods and Kings":



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου