Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Daredevil Season 2 (2016)






Αυτό το Netflix θα μας πεθάνει! Μέσα στον ίδιο μήνα και η 4η season του House of Cards και η 2η του Daredevil. Αφού λοιπόν κόλλησα 2 μέρες με το ζεύγος Underwood είπα να πιάσω τον Matt Murdock… Όσοι είχατε την ατυχία να με δείτε τις τελευταίες μέρες το μόνο που ακούγατε ήταν πόσο υπέροχα ήταν αυτά τα 13 επεισόδια! Aν και η πρώτη σειρά επεισοδίων ήταν εξαιρετική, σε αυτή τη σεζόν εισάγεται ένας εκπληκτικός χαρακτήρας, ο Punisher, ο οποίος κατά την άποψη μου εκτοξεύει το επίπεδο και καταλήγει να ανταγωνίζεται επικίνδυνα τον Daredevil ως η πιο ενδιαφέρουσα παρουσία της σειράς. 

Δεν θα αναλωθώ στο να εξηγήσω την υπόθεση, η οποία σε γενικές γραμμές παραμένει ίδια. Δηλαδή ο Matt Murdock (Charlie Cox) τα βάζει το πρωί σαν δικηγόρος και το βράδυ σαν εκδικητής με όσους προσπαθούν να διαφθείρουν την πόλη του. Στη συγκεκριμένη σεζόν ο αντίπαλός του αρχικά είναι ο Punisher (Jon Bernthal), ωστόσο όσο προχωρήσετε τα επεισόδια θα δείτε, ότι στο κομμάτι του “κακού της υπόθεσης” εστιάζεται αλλού η προσοχή. Υπάρχει και μια μια εξέλιξη των υπαρχόντων σχέσεων, αλλά και εισαγωγή νέων προσώπων που μας διαφωτίζουν για το παρελθόν του Matt. Όμως το βασικότερο στοιχείο της σειράς, και αυτό που εκτίμησα υπέρ του δέοντος, ήταν η εξαιρετική ψυχογράφηση των δύο εκδικητών και κατ’ επέκταση η σύγκριση των χαρακτήρων τους.

Από την μια έχουμε τον Matt Murdock, τυφλό δικηγόρο το πρωί, εντυπωσιακά εκπαιδευμένο εκδικητή τη νύχτα. Για να είμαι ειλικρινής με εκνεύριζε απίστευτα μέχρι και το 10 επεισόδιο. Εξ αρχής συμβιβαζόμαστε με το γεγονός, ότι ο συγκεκριμένος εκδικητής έχει έναν αρκετά ισχυρό ηθικό κώδικα με προσανατολισμό την σωτηρία ζωών και την αποφυγή σε κάθε περίπτωση της δολοφονίας, ακόμη και του χειρότερου εγκληματία. Πιστεύει στους ανθρώπους και αυτό τον κάνει ευάλωτο. Επίσης πιστεύει πολύ στην δικαιοσύνη και το νομικό σύστημα και γι’αυτόν τον λόγο δεν μπορούμε να πούμε ότι “παίρνει τον νόμο στα χέρια του”. Δεν χρησιμοποιεί όπλα, αλλά τις απίθανες ικανότητες που έχει αποκτήσει ύστερα από πολλά χρόνια εκπαίδευσης στις πολεμικές τέχνες. Αυτή η εικόνα του “καλού παιδιού”, προσωπικά με έκανε να τον αντιμετωπίζω ως πιο βουτυρομπεμπέ, ειδικά όταν έκανε την εμφάνιση του ο Punisher και η εκνευριστική Elektra (Elodie Yung). Μέχρι λοιπόν το 10ο επεισόδιο τον βλέπαμε να απομονώνεται όλο και περισσότερο από τα κοντινά του πρόσωπα και την ταυτότητα του δικηγόρου, καθώς βυθιζόταν όλο και περισσότερο σε μνήμες του παρελθόντος. Σταδιακά αρχίζει να αμφισβητεί το κατά πόσο ο νόμος όντως λειτουργεί σωστά και συνειδητοποιεί, ότι ίσως τόσο καιρό να μην αντιμετώπιζε τα πράγματα με τον κατάλληλο τρόπο. Βλέπουμε λοιπόν την εικόνα του καλού καγαθού ήρωα να μετατρέπεται σε κάτι πιο σκοτεινό, κάτι πιο ανθρώπινο, δυναμικό και ξεκάθαρα πιο “όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω”. Θα χαρακτήριζα αυτή τη διαδικασία την είσοδο του ήρωα στον “πραγματικό κόσμο”. Αρχικά όλες αυτές οι αλλαγές τον κατακλύζουν και παλεύει αρκετά για να προσδιορίσει την θέση και την ταυτότητα του. Ωστόσο, στα τελευταία επεισόδια έχουμε έναν πολύ πιο ενδιαφέρον χαρακτήρα, σαφώς πιο ώριμο και όσο ευάλωτο δεν τον έχουμε ξαναδεί. Προσωπικά ο Matt Murdock έρχεται 2ος σε αυτή τη σεζόν καθώς ο πιο ενδιαφέρων χαρακτήρας είναι αυτός του Punisher, ο οποίος μάλιστα κατατάσσεται στους καλύτερους χαρακτήρες που έχω δει σε σειρά! 

Για όσους δεν το γνωρίζετε ο Punisher, ή αλλιώς Frank Castle είναι ένας άνδρας που έχει βιώσει τον πόνο και την απώλεια στο πετσί του. Πρώην ήρωας πολέμου, γυρνά σπίτι του με την ελπίδα, ότι πλέον θα ζήσει μια φυσιολογική ζωή στο πλάι της οικογένειάς του. Ωστόσο αυτό το όνειρο δεν αργεί να σβήσει, καθώς η γυναίκα και τα παιδιά του δολοφονούνται βάναυσα μπροστά στα μάτια του, ενώ ο ίδιος γλιτώνει από θαύμα! Ο συγκεκριμένος θα έπρεπε να θεωρείτε ο πιο απάνθρωπος, βάρβαρος και κακός χαρακτήρας, όμως εξαιτίας κυρίως της ερμηνείας του Bernthal δεν μπορείς παρά να καταλάβεις απόλυτα την λογική του. Στην ουσία το βασικό ερώτημα είναι “τι θα έκανες εσύ σε αυτόν που σκότωσε την οικογένειά σου;”. Προσωπικά ξαφνιάστηκα με το πόσο βαθύς είναι ο χαρακτήρας του Punisher. Ένας άνδρας με ξεκάθαρο ηθικό κώδικα: βλάπτω όποιον βλάπτει. Ένας κάποτε οικογενειάρχης που πάντοτε θα νιώθει τύψεις για ό,τι συνέβη στην οικογένεια του. Πάντα θα τον κυνηγά το παρελθόν, χωρίς την παραμικρή ελπίδα για κάποιο μέλλον. Τόσο απάνθρωπος, αλλά παράλληλα τόσο ανθρώπινος. Οι ελάχιστες στιγμές ευαισθησίας του θα σας κάνουν να νιώσετε πολλή αγάπη γι’ αυτόν και μέχρι το τέλος της σειράς θα βρεθείτε θερμοί υποστηρικτές του. Για μένα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της σειράς ήταν η σχέση του Punisher και της Karen (Deborah Ann Woll) και πολύ θα ήθελα να δω πως (αν) θα εξελιχθεί στην επόμενη σεζόν. Νομίζω πως η ανάπτυξη του συγκεκριμένου χαρακτήρα σε επίπεδο σειράς είναι φανταστική, ακριβώς επειδή αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε να κυκλοφορεί στον κόσμο μας. Μάλιστα, μεγάλος μέρος του αναπάντεχου επιτυχούς αποτελέσματος είναι η καταπληκτική ερμηνεία του Jon Bernthal, τον οποίο απ’ ότι φάνηκε είχα υποτιμήσει φοβερά, καθώς ήμουν πολύ αρνητική όταν τον είδα πρώτη φορά. Ας κερδίσει ό,τι τηλεοπτικό βραβείο υπάρχει του αξίζει. Ειδικά μια σκηνή μονολόγου στο 4ο επεισόδιο θα σας κάνει να κλάψετε, να πλαντάξετε και να νιώσετε το πόσο βαθιά ανθρώπινος είναι… Απλά επικός.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους χαρακτήρες θα αναφέρω συνοπτικά, ότι όλοι με ικανοποίησαν πέραν των προσδοκιών μου εκτός από τον χαρακτήρα της Elektra που πραγματικά ήταν για μπουνιές. Ήταν τόσο εκνευριστική που ευχόμουν να τελειώσει γρήγορα η σκηνή της για να ξαναβγεί ο Punisher. Επίσης δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου χημεία με τον Charlie Cox (Daredevil), ο οποίος αντιθέτως έχει εξαιρετική χημεία με όλο το υπόλοιπο καστ και ειδικά τον Jon Bernthal (The Punisher). O Foggy (Elden Henson) και η Karen ανέβηκαν πολύ στα μάτια μου, καθώς ο καθένας στάθηκε επιτέλους στα πόδια του και άρχισαν να είναι κάτι παραπάνω από “ο αστείος κολλητός” και “η ωραία του γραφείου”. 

Επίσης αυτό που ξεχωρίζει σε αυτή τη σειρά, πέρα από τους εκπληκτικούς χαρακτήρες, είναι το εξαιρετικό γράψιμο και η απίστευτη εκτέλεση (ας πούμε η απίστευτη σκηνή στις σκάλες στο 3ο επεισόδιο). Όλες οι σκηνές πάλης θα μπορούσαν άνετα να είναι σκηνές από την πιο ακριβοπληρωμένη ταινία δράσης που έχει δει το Hollywood, ενώ έτσι πως εξελίσσεται η πλοκή δεν προλαβαίνεις να τελειώσεις το ένα επεισόδιο μέχρι να αρχίσεις το άλλο! Ποιότητα… Ωστόσο όσο και να προσπάθησαν όλοι οι υπόλοιποι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τον Punisher του Jon Bernthal, o οποίος είναι ξεκάθαρα ό,τι καλύτερα συνέβη σε αυτή τη σεζόν. Η σχέση αυτού με τον Daredevil, οι ακραίες αντιθέσεις και οι βασικότατες ομοιότητές τους είναι απλά μια απόλαυση!

Σε περίπτωση που δεν ήμουν σαφής: Πηγαίνετε να το δείτε τώρα και παρακαλάτε μαζί μου να γυρίσει ο Bernthal και στην επόμενη σεζόν! Θέλω να ξανακούσω το "one batch, two batch, penny and dime"...



Πηνελόπη Χούνδρη 



To trailer της 2ης season του "Daredevil":




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου