Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Stuart: A Life Backwards (2007)





Για όσους δεν το ξέρουν ή δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, δύο από τους αγαπημένους μου, και κατά την άποψή μου, καλύτερους σύγχρονους ηθοποιούς είναι ο Benedict Cumberbatch και ο Tom Hardy. Διαθέτουν φοβερό υποκριτικό ταλέντο, ο ένας γνωστός για ρόλους καθαρά ιδιαίτερου «posh Άγγλου» και ο άλλος γνωστός για μια μεγάλη γκάμα ρόλων περιθωριακών χαρακτήρων. Οι χαρακτήρες  λοιπόν που αναλαμβάνει ο καθένας από τους δύο είναι η μέρα με την νύχτα. Ο Cumberbatch, αν και είναι τεράστιος ερμηνευτής, κινείται σε ποιο κλασικά επίπεδα, ενώ ο Hardy πειραματίζεται αρκετά με τους χαρακτήρες που αναλαμβάνει. Προσωπικά ήθελα πολύ να τους δω μαζί σε ταινία, αλλά όπως όλοι ξέρουμε το να παίζουν δύο μεγάλοι ηθοποιοί, ο ένας πλάι στον άλλον δεν εξασφαλίζει αυτομάτως καλό αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αυτού του «φαινομένου» όπως το Righteous to Kill, The Counselor κ.λ.π. Τι γίνεται όμως, όταν οι δύο αυτοί ηθοποιοί συναντιούνται όσο βρίσκονται στη πορεία τους προς το μεγαλείο; Μια μικρή, φαινομενικά ασήμαντη, αριστουργηματική ερμηνευτικά, τηλεοπτική ταινία με τον τίτλο «Stuart: A Life Backwards». Απ’ ότι φαίνεται στο IMDb λίγοι την έχουν δει, αλλά πολλοί από αυτούς την έχουν εκτιμήσει! 

Όταν ο Stuart Shorter (Tom Hardy), ένας αλκοολικός, άστεγος άνδρας, με προϊστορία βίαιης συμπεριφοράς, συναντά τον συγγραφέα και φιλάνθρωπο Alexander Masters (Benedict Cumberbatch), αν και τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους έρχονται αρκετά κοντά. Ο Alexander μαθαίνοντας όλο και περισσότερα για την περίπλοκη και άκρως τραυματική παιδική ηλικία του Stuart, τον ρωτά αν θα μπορούσε να μεταφέρει την ιστορία του σε βιβλίο. Εκείνος δέχεται και κάπως έτσι αρχίζει να του διηγείται τα διάφορα γεγονότα της ζωής του, τα οποία τον οδήγησαν στην σημερινή του κατάσταση. Και είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρούμε έναν άνθρωπο που τρεκλίζει μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, να διηγείται ανάλογα περιστατικά σε έναν σνομπ, ψηλομύτη Άγγλο. 

Πρόκειται για τηλεοπτική, ταινία οπότε μην περιμένετε καμιά τρελή παραγωγή. Ο σκηνοθέτης (David Attwood) επικεντρώνεται στην ανάδειξη των χαρακτήρων και των καταστάσεων. Ο σεναριογράφος, ο οποίος είναι ο ίδιος ο Alexander Maters που έγραψε την ομώνυμη βιογραφία, περιορίζεται στην παρουσίαση των δύο βασικών χαρακτήρων. Δεν βλέπουμε κάτι άλλο παρά την ανάπτυξη αυτών και της σχέσης τους. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν όλη η ταινία στο σύνολό της πρόκειται για κάτι απλό, με ουσία χωρίς πολλά «γύρω-γύρω». Το ίδιο ισχύει και για το σενάριο. Επίκεντρο του είναι οι δύο άνδρες και οι εξελισσόμενη σχέση τους. Παρουσιάζεται από την μια ο περιθωριακός, αποκρουστικός και άκρως στιγματισμένος Stuart και από την άλλη ο, συγκριτικά με τον προηγούμενο, βαρετός Alexander, τον οποίο βλέπουμε πιο πολύ να αντιδρά σε αυτά που του λέει ο Stuart, παρά να δρα τόσο ο ίδιος. Ωστόσο, ο Alexandre δεν καταλήγει ένας αδιάφορος χαρακτήρας. Αυτό συμβαίνει ξεκάθαρα εξαιτίας της ερμηνείας του Cumberbatch. Από την άλλη ο Hardy καταφέρνει με την δική του ερμηνεία να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο έναν ήδη ενδιαφέροντα χαρακτήρα. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως το όλο παιχνίδι γίνεται στις ερμηνείες, οι οποίες είναι και ο λόγος που αυτή η ταινία δεν είναι άλλη μια γλυκούλα, αλλά αδιάφορη τηλεοπτική παραγωγή. 

Αναφέρομαι αρχικά στον Benedict Cumberbatch, τον κύριο που μας έχει συνηθίσει σε ρόλους «posh», δύστροπου Εγγλέζου. Εδώ αναλαμβάνει έναν λιγότερο λαμπερό και εκκεντρικό ρόλο. Ο Alexandre είναι ένας καθημερινός άνθρωπος που δουλεύει σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση και φιλοδοξεί να συγγράψει κάποιο βιβλίο. Είναι ο αφηγητής της ιστορίας του Stuart, από τον οποίο θα διδαχθεί πολλά. Βλέπει σε αυτόν πολλά παραπάνω από έναν περιθωριοποιημένο, ψυχικά ασθενή άστεγο. Βλέπει τον άνθρωπο πίσω από την αποκρουστική εμφάνιση. Ο Alexandre είναι ένας «λεπτός» χαρακτήρας με αρκετές ευαισθησίες και πολλή κατανόηση. Δέχεται αυτό που του παρουσιάζεται χωρίς  να το κρίνει και να το υποβιβάζει. Πρόκειται λοιπόν για μια πάρα πολύ καλή ερμηνεία από τον τότε άγνωστο στις μάζες Benedict Cumberbatch. Keep in mind, ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να μην σας φανεί για κάτι το σπουδαίο, ακριβώς επειδή έχετε δει ό,τι άλλο έχει κάνει από τότε. Κι όμως ακόμη και σε αυτήν την «φυσιολογική» ερμηνεία, διακρίνεται ξεκάθαρα ένας ταλαντούχος ηθοποιός. Γιατί ναι μεν είναι ωραίοι οι μεγάλοι και λαμπεροί ρόλοι, αλλά είναι εξίσου σημαντικοί και οι μικρότεροι, λιγότερο εξεζητημένοι. Όπως στο Atonement και το Black Mass, δεν φοβάται να μπει σε δεύτερη μοίρα σαν ερμηνευτής και αυτό το αναγνωρίζω σαν εξαιρετικό χαρακτηριστικό που μόνο οι πραγματικά μεγάλοι ηθοποιοί διαθέτουν. Ολοκληρώνω κάπου εδώ την σχεδόν λατρευτική μου αναφορά στην ερμηνεία του Cumberbatch και προχωρώ στον Tom Hardy, του οποίου η ερμηνεία είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική. 

Όσο κι αν δεν το πιστεύετε έχω μια εξίσου μεγάλη και μακροβιότερη αδυναμία στον Tom Hardy. Ο συγκεκριμένος κύριος είναι το παράδειγμα του ηθοποιού «χαμαιλέοντα». Δεν είναι απλά ένας μεγάλος ηθοποιός που προκαλεί δέος με τις ερμηνείες του (Cumberbatch), αλλά δημιουργεί τη εντύπωση ότι μετουσιώνεται στον χαρακτήρα που ερμηνεύει κάθε φορά. Μάλιστα πολύς κόσμος δεν κατανοεί το πόσο καλός είναι καθώς δεν δίνει την αίσθηση, ότι «παίζει» τον ρόλο. Και του βγάζω το καπέλο γιατί έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια τεράστια γκάμα ερμηνειών, εκ των οποίων αυτή του Stuart πρόκειται για μια από τις καλύτερες της καριέρας του. Πραγματικά πιστεύεις, ότι έχει πρόβλημα και δεν μπορείς παρά να συγκινηθείς βαθύτατα με το πόσο ευαίσθητος και εύθραυστος είναι αυτός ο άνθρωπος. Συγκεντρώνει τόσο συναίσθημα, τόση ένταση και σε αγγίζει βαθύτατα η τραγικότητά του. Πραγματικά μεγαλουργεί σε αυτήν την ταινία και αποδεικνύει το μέγεθος των δυνατοτήτων του και το πόσο ψηλά μπορεί (και του αξίζει) να φτάσει. Αν δεν σας έχω πείσει μέχρι στιγμής, δείτε την ταινία για την ερμηνεία του και μόνο! 

Συνοψίζοντας: το Stuart a Life Backwards, πρόκειται για μια συγκινητική ιστορία φιλίας μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών ανδρών. Μια τηλεοπτική παραγωγή που βασίζεται σχεδόν εξολοκλήρου στην πολύ καλή ερμηνεία του Cumberbatch και στην εκπληκτική ερμηνεία του Tom Hardy. Προσωπικά ξεχωρίζω τον Hardy, γιατί πραγματικά η απόδοση του Stuart είναι άξια πολλών και μεγάλων επαίνων. Θα σας αγγίξει, θα σας συγκινήσει και θα σας προβληματίσει. Οι ηθοποιοί έχουν εξαιρετική χημεία μεταξύ τους γι’ αυτό και το τελικό αποτέλεσμα είναι τόσο καλό. Μια πολύ ιδιαίτερη αληθινή ιστορία, με δύο πολύ καλές ερμηνείες. Σίγουρα αξίζει τον χρόνο σας! 



Πηνελόπη Χούνδρη




IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0853153/?ref_=nv_sr_1
Facebook: https://www.facebook.com/tainiodifis/
To trailer του "Stuart: A Life Backwards":


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου