Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Daredevil (2015- )





Θεωρώ, ότι, 12 χρόνια πριν, οι φαν των ηρώων της  Marvel, είχαν απογοητευτεί από την μεταφορά του ριψοκίνδυνου Matt Murdock στην μεγάλη οθόνη.  Βέβαια, δικαιολογώ το αποτέλεσμα, καθώς τότε δεν είχε ακόμα αρχίσει η πιο σοβαρή κινηματογραφική μεταφορά ηρώων κόμικ, την έναρξη της οποίας θεωρώ, ότι σηματοδοτεί η κυκλοφορία της πρώτης ταινίας της τριλογίας του «The Dark Knight». Από την μια είχα υπόψη την απογοητευτική ταινία του 2003, από την άλλη όμως σκεφτόμουν, ότι πρόκειται για παραγωγή του Netflix...Όντας διχασμένη, αποφάσισα να ξεκινήσω την σειρά Daredevil μετά από παρακίνηση του αδερφού μου. Ειλικρινά, δεν πίστευα, ότι θα εκπλαγώ σε τέτοιο βαθμό.

Όταν ακόμα ο Matt Murdock (Charlie Cox) ήταν παιδί, τυφλώθηκε με πολύ οδυνηρό τρόπο. Προκειμένου να σώσει την ζωή ενός κυρίου που επρόκειτο να χτυπηθεί από ένα αμάξι, έτρεξε προς το μέρος του και τον έσπρωξε στην άκρη. Ωστόσο, τα βαρέλια με χημικά που μετέφερε το φορτηγό έπεσαν στο δρόμο και το υγρό τους περιεχόμενο άρχισε να ξεχύνεται προς το μέρος του Μatt. Τα χημικά αυτά, ήρθαν σε επαφή με τα μάτια του μικρού και προκάλεσαν την ολοκληρωτική τους τύφλωση. Αντίθετα με το τι θα πιστεύαμε σχετικά με την ζωή του Matt μετά το ατύχημα, αυτός αρχίζει να αναπτύσσει τις υπόλοιπες αισθήσεις του με τρόπο που τον κάνουν να ανταποκρίνεται ακόμη καλύτερα στις καθημερινές προκλήσεις και απαιτήσεις. Αρχίζει να «βλέπει» τον κόσμο με έναν πολύ ιδιαίτερο και χρήσιμο τρόπο. Πλέον ως απόφοιτος του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου «Columbia» στη Νέα Υόρκη, ανοίγει με τον καλύτερό του φίλο, τον Foggy (Elden Henson), δικηγορικό γραφείο στο Hells Kitchen, το μέρος της Νέας Υόρκης όπου και οι δύο φίλοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Όμως την νύχτα ο Matt μετατρέπεται σε δεινό εκδικητή και χρησιμοποιεί τις μοναδικές του δυνάμεις για να υπηρετήσει την δικαιοσύνη. Έρχεται αντιμέτωπος με εγκληματίες κάθε είδους, τόσο κατά την διάρκεια της μέρας, όσο και κατά την διάρκεια της νύχτας. Ποτέ του όμως, δεν είχε φανταστεί σε τι κίνδυνο βρίσκεται πραγματικά η πόλη του... Αγνοούσε μέχρι πρότινος την αιτία εξάπλωσης της αηδιαστικής διαφθοράς... Ωστόσο η κατάκτηση αυτής της γνώσης εγκυμονεί φοβερούς κινδύνους, όπως ανακαλύπτει και ο ίδιος ο Matt κατά την προσπάθεια του να πολεμήσει ακριβώς αυτήν την διαφθορά. 

Ειλικρινά, πρέπει να ευχαριστήσουμε το Netflix και τον Drew Goddard για την δημιουργία αυτής της υπέροχης σειράς. Όπως ξέρετε οι περισσότεροι, στις σειρές οι σεναριογράφοι και οι σκηνοθέτες αλλάζουν σχεδόν σε κάθε επεισόδιο. Για τον λόγο αυτό, αλλά και επειδή πρόκειται για 13 ώρες υλικό, θα αναφερθώ στην γενικότερη άποψή μου για τους δύο αυτούς τομείς και δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το κάθε ξεχωριστό επεισόδιο. 

Ειδικά στο κομμάτι της σκηνοθεσίας δεν έχω να πω πολλά. Όσοι είστε φαν των ταινιών της Marvel θα έχετε δει, ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει κάτι τρομερά σκοτεινό. Ωστόσο, στις τελευταίες τους παραγωγές  έχουν φροντίσει να αλλάξουν την σχετικά πιο ανάλαφρη αυτή ατμόσφαιρα. Παράδειγμα αποτελεί το δεύτερο Thor, οι Avengers και φυσικά το X-Men: Days of Future Past. Απ’ότι φαίνεται αυτή η πιο σκοτεινή ατμόσφαιρα έχει αρχίσει ευτυχώς να υιοθετείτε ακόμα περισσότερο στις παραγωγές της Marvel, με ποιο πρόσφατη την συγκεκριμένη σειρά του Netflix. Με την κυριολεκτική έννοια αυτό το "σκοτεινό στοιχείο" αποτυπώνεται με τις πάρα πολλές νυχτερινές σκηνές. Γενικότερα γίνεται ένα παιχνίδι με τις σκιές, ίσως και εξαιτίας του γεγονότος, ότι ο ήρωας είναι τυφλός, γι'αυτό εξάλλου κινείται και παραφυλάει πάντοτε στο περιθώριο. Αυτό όμως που λάτρεψα ήταν οι σκηνές πάλης και δράσης! Πραγματικά έχουν γυριστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπερδεύεσαι πουθενά, να μην φαίνονται οι κασκαντέρ και φυσικά να ενθουσιάζεσαι με το πόσο cool και badass είναι το ξύλο που πέφτει!

Εκτός του ότι οι περισσότερες σκηνές είναι γυρισμένες κατά την διάρκεια της νύχτας, και οι ίδιοι οι χαρακτήρες, ακόμα και οι «καλοί», αμφιταλαντεύονται αρκετά μεταξύ σωστού-λάθους, θετικού-αρνητικού, νόμιμου-παράνομου. Αυτό προσδίδει έναν μεγάλο βαθμό αληθοφάνειας και πειστικότητας όσον αφορά την ανθρώπινη υπόσταση των χαρακτήρων.  Τις περισσότερες φορές ίσως να δυσκολεύεσαι να ταυτιστείς με τον ήρωα μιας σειράς, ακριβώς επειδή δεν μπορείς να βρεις κοινό έδαφος ή επειδή πραγματικά δεν μοιάζει να συμπεριφέρεται σαν κανονικός άνθρωπος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουν στήσει φοβερά όλους τους χαρακτήρες, καλούς και κακούς. Ειδικά ο Matt Murdock θα σας είναι ιδιαίτερα συμπαθής και αμέσως θα βρεθείτε να ανησυχείτε , δεν είναι ο άτρωτος σουπερ ήρωας. Πολύ μου αρέσει και ο χαρακτήρας του Foggy, ο κλασικός χαλαρός, ό,τι να’ναι τύπος που όμως θα μένει πάντα πιστός στους φίλους του. Στην μεριά των κακών μου άρεσε ο χαρακτήρας του James Wesley, ο οποίος υποδύεται το δεξί χέρι του βασικού κακού της υπόθεσης, του Wilson Fisk. Ο τελευταίος μπορώ να πω ότι σε ορισμένες φάσεις με απογοήτευε, αλλά θα εξετάσω σε λίγο, κατά πόσο αυτό ευθυνόταν στο σενάριο ή την ερμηνεία του D'Onofrio. Τέλος η ιστορία κυλά με πολύ ωραίο τρόπο χωρίς να αφήνει κενά, χωρίς να «βιάζεται» και φυσικά αναπτύσσοντας εξίσου όλα τα μέρη της, βασικά και μη. Εν ολίγοις δηλώνω απολύτως ικανοποιημένη όσον αφορά το σενάριο. 

Συνεχίζω σχολιάζοντας τα πιο τεχνικά κομμάτια. Ξεκινώ από τα πολύ καλά εφέ, τα οποία αν και δεν παρουσιάζουν τίποτα το εξεζητημένο (δεν υπάρχουν οι ανάγκες του Gravity), είναι πολύ καλοφτιαγμένα, ρεαλιστικά και σίγουρα σε μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα της συγκεκριμένης στιγμής. Σto κομμάτι thw παραγωγής με βρίσκετε εξαιρετικά ικανοποιημένη καθώς σκηνικά, τοποθεσίες, κοστούμια κ.τ.λ. είναι ρεαλιστικότατα και ταιριάζουν γάντι με το κλίμα και την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο Hell's Kitchen και τις ζωές των ηρώων. Η μόνη μου ένσταση είναι με την στολή του Daredevil, την οποία ίσως (ελπίζω) να αλλάξουν λίγο. Ολοκληρώνοντας, θέλω να αναφερθώ στην πολύ ωραία και ατμοσφαιρική μουσική επένδυση, ειδικά κατά την διάρκεια του εξαιρετικού intro.

Και φτάνω τελικά στις ερμηνείες. Ξεκινώντας από τον Charlie Cox (Daredevil/Matt Murdock) θέλω να αναφέρω, ότι έχει καταφέρει να με πείσει με την μετρημένη, αλλά πολύ καλή του ερμηνεία. Δεν λέω ότι είναι τα τίποτα το φοβερό, αλλά καταφέρνει να παρουσιάσει έναν βασανισμένο, δυνατό άνθρωπο, με ξεκάθαρες και σχεδόν απόλυτες ιδέες, ηθικά διλήμματα, ψεγάδια, αλλά και στοιχεία φοβερής ανθρωπιάς. Εν ολίγοις, θα τον αγαπήσετε τον χαρακτήρα του και το βασικότερο είναι, ότι θα τον καταλάβετε (σαν άνθρωπο) σε βάθος.  O  Elden Henson (Foggy)  θα σας κάνει να γελάστε πολύ και σίγουρα θα τον ταυτίσετε με έναν φίλο της παρέας σας. Όμως, όσον αφορά τον κακό της υπόθεσης, όπως ανέφερα και πριν, έχω ένα θέμα. Αυτό μάλλον πηγάζει από την ερμηνεία του ηθοποιού και όχι από το ίδιο το σενάριο. Σε ορισμένα σημεία παίζει πραγματικά πολύ καλά και κάνει ακριβώς αυτό που υπαγορεύει ο χαρακτήρας του Wilson Fisk, αναδεικνύοντας και πιο βαθιές πτυχές του χαρακτήρα αυτού. Ωστόσο σε κάποια άλλα, παίζει με τρόπο που προσεγγίζει το όριο του γελοίου, του λίγο τραγικού, λίγο καρικατούρα. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν αυτό είναι κακό... Από την άλλη σκέφτομαι, ότι σίγουρα έχει πάρει συγκεκριμένες οδηγίες, οι οποίες έχουν να κάνουν και με το πώς επιθυμούν οι δημιουργοί και οι παραγωγοί της σειράς να παρουσιάσουν τον χαρακτήρα του Wilson Fisk στο κοινό. Τέλος οφείλω να αναφέρω ότι και οι υπόλοιποι ηθοποιοί του καστ παίζουν πολύ καλά και με τρόπο που αναδεικνύει τα ιδιαίτερα στοιχεία των χαρακτήρων τους. Έτσι

Συνοψίζοντας: Η σειρά «Daredevil», πρόκειται για μια πάρα πολύ καλή μεταφορά και παραγωγή. Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα από τα καλύτερα project της Marvel μέχρι στιγμής. Όλα τα επεισόδια παρουσιάζουν μια πολύ ωραία, σταδιακή ανάπτυξη της ιστορίας και των χαρακτήρων, ενώ παράλληλα σφύζουν από καλογυρισμένες σκηνές δράσης. Γενικότερα, το τηλεοπτικό Daredevil αποτελεί μια πολύ καλή παραγωγή, η οποία, ευτυχώς, απέχει έτη φωτός από την προηγούμενη, απογοητευτική ομώνυμη κινηματογραφική μεταφορά του 2003. Στα (σχεδόν μόνο) καλά στοιχεία της σειράς μπορείτε να προσθέσετε και τους χαρακτήρες και τις ερμηνείες των ηθοποιών, ειδικά την ερμηνεία του Charlie Cox και (με μια επιφύλαξη) του Vincent D'Onofrio. Δεν νομίζω, ότι σαν σειρά θα μπορούσε να απογοητεύσει κάποιον, γιατί δεν αναφέρετε μόνο στους φαν του είδους... Πρόκειται δηλαδή για μια καλή παραγωγή σε γενικότερο πλαίσιο, που δανείζεται αρκετά στοιχεία από δράμα. Αν σας δοθεί λοιπόν η ευκαιρία, δείτε την οπωσδήποτε! Προσωπικά ανυπομονώ για την δεύτερη σεζόν και δεν παίρνω και όρκο, ότι θα μείνω στην μια μόνο προβολή, μέχρι την κυκλοφορία των νέων επεισοδίων... 




Πηνελόπη Χούνδρη 




To trailer του "Daredevil": 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου