Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

The Hunger Games: Mockingjay Part 1 (2014)




Αφού παρακολούθησα το 2012 την πρώτη ταινία της σειράς, ενθουσιάστηκα τόσο πολύ που διάβασα και τα τρία βιβλία. Θυμάμαι ότι το πρώτο και το δεύτερο μου άρεσαν πραγματικά πολύ. Όσο για το τρίτο βιβλίο της σειράς με προβλημάτισε ιδιαιτέρως, γιατί κατά την άποψή μου ξέφευγε κατά πολύ από την αρχική ιστορία. To ίδιο ένιωσα και με την κινηματογραφική μεταφορά. Συγγνώμη, δυστυχώς όμως θα κράξω!

Ξεκινάμε περίπου από εκεί που τελειώνει η δεύτερη ταινία. Οι επαναστάτες εισβάλουν στην αρένα των 75ων αγώνων πείνας, αφού η Katniss (Jennifer Lawrence) έριξε το τόξο της στον θόλο της πίστας. Ξυπνά φουριόζα στην περιοχή 13, την βάση της επανάστασης, όπου βρίσκει την οικογένειά της και τον Gale (Liam Hemsworth). Γνωρίζει εκεί την αρχηγό της επανάστασης, την πρόεδρο Coin (Julianne Moore) και συναντά και πάλι τον Plutarch (Philip Seymour HoffmanR.I.P.). Αυτοί οι δύο θα προσπαθήσουν να την πείσουν να γίνει το πρόσωπο του επαναστατικού αγώνα. Ωστόσο εκείνη, όντας απλώς μια μετριόφρων και εσωστρεφής έφηβη, αρχικά αρνείται την πρότασή τους. Αρπάζει όμως την ευκαιρία να ζητήσει, ως αντάλλαγμα για την συγκατάθεσή της, την σωτηρία του Peeta (ο αντιπαθέστατος Josh Hutcherson) και των άλλων διαγωνιζομένων που απήχθησαν από την Capitol, όταν έπαυσαν οι αγώνες.

Ήλπιζα πραγματικά πολύ να μου αρέσει αυτή η ταινία. Την πρώτη την λατρεύω, η δεύτερη μ’αρέσει αρκετά, ωστόσο αυτή εδώ είναι βαρετή! Συγγνώμη αλλά ήταν! Σκέφτηκα, ότι ίσως να μην μου άρεσε, επειδή έχοντας διαβάσει το βιβλίο ήξερα τι γινόταν. Όπως και να’χει βγαίνοντας από την αίθουσα, γεμάτη απογοήτευση, γύρισα στην παρέα μου και τους ρώτησα αν τους άρεσε η ταινία. Η απάντηση που πήρα ήταν ένα έμμεσο όχι. Από την στιγμή λοιπόν που απογοητεύτηκαν και βαρέθηκαν και άτομα που δεν είχαν διαβάσει τα βιβλία, ηρέμησα, γιατί δεν είχα εγώ το πρόβλημα αλλά η ταινία!

Ερμηνευτικά η Lawrence εξακολουθεί να ξεχωρίζει θετικά, βέβαια σε ορισμένα σημεία την θεώρησα λιγάκι υπερβολική. O Liam Hemsworth (Gale) και ο Sam Claflin (Finnick) παραμένουν σταθερές αξίεςΗ Julianne Moore (Coin) και ο Philip Seymour Hoffman (Plutarch) ήταν εξαιρετικοί, αν και τους απολαύσαμε μονάχα για λίγο. Όμως χάρηκα που και τον Josh Hutcherson (Peeta) τον είδαμε για λίγο! Αυτός που ήταν υπέρτατος και κλέβει την παράσταση, αν και δεν έπαιζε πολύ, ήταν ο Donald Sutherland ως President Snow. Αυτή όμως που μου άρεσε περισσότερο από όλους και της βγάζω το καπέλο για την εξαιρετική της δουλειά, που κατά την άποψη μου δεν έχει εκτιμηθεί, ήταν η Elisabeth Banks ως η ιδιαίτερη Effie Trinket!

η εξαιρετική Elizabeth Banks ως Effie Trinket 

Σκηνοθετικά δεν μπορώ να πω ότι απογοητεύτηκα, καθώς από αυτή την άποψη ήταν μια αξιοπρεπέστατη ταινία (από τον Francis Lawrence, σκηνοθέτη και του 2ου μέρους της τριλογίας). Υπήρχαν κάποιες στιγμές και σκηνές που ήταν καλές, συναισθηματικές, επιβλητικές, συγκινητικές (αναλόγως), όμως αυτό που με δυσαρέστησε ήταν, ότι η ταινία σε γενικές γραμμές ήταν πολύ «επίπεδη». Δεν είχε συναίσθημα. Συνέβαιναν πολλά δυσάρεστα στην Katniss και στους άλλους πρωταγωνιστές και παρ’όλ’αυτά δεν μπορούσες να ενδιαφερθείς για τον πόνο τους και δεν σε πολυενδιέφεραν ως άτομα.  Για παράδειγμα, θεώρησα ότι η φλόγα της επαναστάτριας Katniss δεν υπήρχε σε αυτήν την ταινία. Ήταν λες και η ίδια η ηρωίδα έμοιαζε «μουδιασμένη», καθώς υποτίθεται ότι  ενδιαφερόταν για το τι συνέβαινε γύρω της, αλλά δεν σε έπειθε γι’αυτό. Εδώ ο χαρακτήρας της Katniss ήταν απογοητευτικός. Και αυτό μπορώ να το αποδώσω μονάχα στο γεγονός ότι αποφάσισαν να γυρίσουν το βιβλίο σε δύο μέρη! Αχ αυτό το κέρδος!

ο χαιρετισμός σύμβολο της ταινίας
Για ό,τι ανέφερα παραπάνω ως αρνητικό της ταινίας, δηλαδή την έλλειψη συναισθήματος, την αδιαφορία της ηρωίδας, και ό,τι θα αναφέρω σχετικά με την πλοκή της ταινίας, οφείλεται στο γεγονός της «τομής» του τελευταίου βιβλίου της τριλογίας σε δύο μέρη. Ακριβώς το ότι «τράβηξαν» τόσο πολύ την ιστορία, ώστε να βγουν δύο ταινίες δύο ωρών, είναι που χάλασε το πρώτο μέρος. Το 3ο βιβλίο της σειράς έβγαινε κάλλιστα σε μια χορταστικότατη, πυκνή ταινία, που θα μπορούσε να σε κρατήσει σε αγωνία και να σου διαλύσει το νευρικό σύστημα με τις ανατροπές και τα απρόοπτα. Στο «part 1»  δεν έχουν φτάσει καν στη μέση του βιβλίου. Είναι κάτι σαν ένας πρόλογος αυτών που θα ακολουθήσουν στην επόμενη ταινία. Επομένως είναι λογικό να είναι βαριέται το κοινό αφού δεν γίνεται απολύτως τίποτα! Καμία ανατροπή, τίποτα το αγωνιώδες ... Είναι λίγες οι καλές σκηνές της ταινίας, ωστόσο δεν συγκρίνονται καν με τις καλές σκηνές των άλλων ταινιών. Είναι σαν να παρακολουθείς επί εκατό λεπτά την ζωή της Katniss μετά την διάσωση της, και την διαδικασία των γυρισμάτων τον «propo», των προπαγανδιστικών δηλαδή βίντεο της επανάστασης. Το μόνο ανατρεπτικό στοιχείο της πλοκής παρουσιάζεται στα τελευταία δέκα λεπτά, ίσα για να σου κινήσουν την περιέργεια και να πας να δεις την τελευταία ταινία! Πραγματικά έλεος…



Συνοψίζοντας: το «The Hunger GamesMockingjay Part 1» είναι η χειρότερη εκ των τριών ταινιών και μάλιστα απογοητευτικά βαρετή! Η προσπάθεια των παραγωγών να «σπάσουν» την ταινία σε δύο μέρη φάνηκε και είχε ως αποτέλεσμα μια χλιαρή συνέχεια στη δυναμική εφηβική περιπέτεια. Αξιοπρεπέστατες γενικά οι ερμηνείες,  ωστόσο ξεχωρίζει η ηρωίδα της Effie Trinket. Όντας σκηνοθετικά καλή, σίγουρα είναι ένα οπτικά απολαυστικό έργο , όμως δεν ισχύει το ίδιο για το σενάριο και την πλοκή που θα σε κάνουν να απορήσεις για το αν όντως παρακολουθείς ταινία της σειράς «Hunger Games». Εν ολίγοις αν είστε φαν της τριλογίας δείτε το, όμως χωρίς να περιμένετε πολλά! Αν είδατε τα προηγούμενα και περιμένατε πως και πως αυτό θα απογοητευτείτε, συγγνώμη που σας γειώνω. Για να καταλάβετε αυτό που αξίζει στην ταινία είναι ο Liam Hemsworth και ο Sam Claflin (είπαμε σταθερές αξίες). Επομένως και στο τρέιλερ να έμενε ένας μη φαν δεν θα έχανε και πολλά (οι φαν ωστόσο δεν γίνεται να μην την δούμε, είναι εξάλλου «Hunger Games»!). 




Πηνελόπη Χούνδρη



IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1951265/?ref_=ttmd_md_nm
Facebook: https://www.facebook.com/tainiodifis
To trailer "The Hunger Games: Mockingjay Part 1":


Και το πολύ ωραίο κομμάτι τίτλων τέλους της ταινίας από την Lorde το "Yellow Flicker Beat": 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου